Blogger Widgets

Кратка История на растението Канабис - Марихуана - Коноп  Историята на конопа, познат още като гръсти по българските земи,марихуана сред испаноговорящите мексиканци, hemp на английски, chanvre на френски, Hanf на немски, canamo на испански и с още стотици имена по цял свят, сред които Ganja и Gates, не е история на някоя екзотична, модерна дрога. За годините познание в миналото това растение е дало на човечеството, повече отколкото всяка нова мода в стопанството, медицината и екологията би предложила.

  Някои баби го наричат бурен. Но преди години други наши прадеди са използвали стеблата за въжета, чували, за дрехи покривки и възглавници, а отпадъчният материал ставал на подпалки през зимата. Семена от растението били храна за хора и домашни животни.


  Далеч назад най-старите известни надписи, споменаващи марихуаната, са от Китай. Датирани са на 3000 г. пр. хр., въпреки че конопена индустрия най-вероятно дължи своите корени на древен Египет. Марихуаната несъмнено е тласнала и тези цивилизации в културно, духовно и битово отношение.

  В ерата на идустриализацията конопът бързо набира популярност. От производството на конопените фабрики в България излизали хартия, платове и текстилни изделия.

  По света ярък белег в историята на марихуаната оставя САЩ. Първоначално населението било насърчавано да засажда семената, а конопеното растение в името на икономическия растеж. Нуждите на армията и флота също били обслужвани от американският канабис.


  За закотвянето на корабите, за въжета, коноп за принадлежности и такелаж. По това време 80% от всички платове, тъкани, дрехи, драперии, спални покривки и др. са били произвеждани от коноп преди навлизането през 1820г. на памучните тъкани. Всички учебници да били от конопена или ленена хартия до 1880 година. Отконопено олио били произвеждани боите и лаковете до 1937-ма година. 58 000 тона конопено зърно са използвани в САЩ за производството на бои през 1935-та година.

  Но конопената индустрия застрашавала интересите на съществуващите днес, повсеместно разпространени, материали и медикаменти. Поради това бързо се генерират негативни настроения, тласкащи промяната в отношението спрямо употребата на марихуаната. Наместо някои напомнящи реалността състояния при използването й като психотропно вещество - разсеяност, губене на време, краткотрайни нарушения в паметта, самовглъбяване, марихуаната с ударна кампания е представена като жесток наркотик и смъртоносна заплаха за обществото.

Така марихуаната е свързана с прояви на агресия и всякакви сривове на човешкото.

  Но какво е въздействието върху човешкия дух и мъдрост не би могло да се определи еднозначно при наличието на такъв избор от имена, сортове и религии. Психоактивните вещества в различните растения и сортове силно варират. Разбира се и в разликите при условията на отглеждането на растението също се коренят многостранни ефект. Стандарти за отглеждане няма. Основни фактори са почва и торовете, водата, светлината и други различни грижи. THC е основният компонент, който бързо повлиява нервната система на човек и провокира изменение както на физическото, така и на психическото състояние. Усещане за еуфория, релаксация, усилени слухови и визуални възприятия, предизвикани от марихуаната, се дължат почти изцяло на нейното въздействие върху канабиноидните рецептори в мозъка.

  В екологичен аспект проучванията сочат, че култивацията и производството на коноп не  вреди на околната среда:

 - От конопът произвежда повече хартиена маса, при по-малко замърсяване.

 - Има кратък период на растеж.

 - Може да бъде отглеждан във всяка страна.

 - Дългата коренова система прониква в почвата и я оставя в перфектно състояние за посевите, които ще бъдат засяти на следващата година.

- Гъстототата на листната система, не дава възможност за развитие на плевели, тъй като ги лишава от достъп на светлина.

 - Семената на конопа са един от най-богатите източници на протеини в природата.Голямо разнообразие от хранителни продукти биха могли да се произвеждат от марихуана.

- Всички пластмаси могат да се произвеждат от олио от семената на конопа. Такива пластмаси са биологично разграждащи се, следователно не замърсяват природата.