Blogger Widgets

Марихуаната и Законът по света


  Законовите разпоредби и регулации за растението варират по света. Канабисът е вписан като незаконен за притежание е редица държави, включително и у нас. В много държави се прави разлика между притежание и отглеждане за лична употреба, за медицински цели или притежание с намерение да продава и транспортира. В други канабисът е оценен както ресурс. 
В България състава на престъпленията свързани с употреба, търговия и отглеждане на канабис са описани наред с наказателните мерки за всички други високорискови забранени от закона наркотични вещества.

Чл. 354а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. бр. 21 от 2000 г.)
(1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., бр. 62 от 1997 г.) Който без надлежно разрешително произведе, преработи, придобие, разпространява, съхранява, държи, превозва или пренася наркотични вещества или техни аналози, се наказва за високорискови наркотични вещества с лишаване от свобода от десет до петнадесет години и глоба от сто хиляди до двеста хиляди лева, и за рискови наркотични вещества-с лишаване от свобода от три до петнадесет години и глоба от десет хиляди до сто хиляди лева.
Чл. 354б. (Нов - ДВ, бр. 95 от 1975 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. бр. 21 от 2000 г.) Който склонява или подпомага другиго към употреба на наркотични вещества и/или техни аналози, се наказва с лишаване от свобода от една до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.
Чл. 354в. (Нов - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм., бр. 62 от 1997 г., изм. бр. 21 от 2000 г.)
(1) Който засява или отглежда растения от опиев мак и кокаинов храст или растения от рода на конопа в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила, се наказва с лишаване от свобода от три до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.


  В Иран, например, семките на канабиса се консумират поради хранителните си качества. Други пък използват легализацията, за да се възползват от притегателна сила за туристите. В някои държави са счели, че категоризирайки марихуаната като лек наркотик, с ниска обществена опасност биха предпазили населението от употребата на други наркотични вещества.
  Фактите са, че в наши дни правото легално да опитат въздействието на растението имат хора от всички краища на света. Някои страни позволяват отглеждане за лична употреба и само малко количество, като в повечето случаи трафика си остава неизменно незаконен. На други места законодателството се определя на щатско ниво.

  За канабиса в Британска Колумбия (Канада) се отнасят редица законодателни , правни и културни ограничения за използване и отглеждането на канабис. Въпреки, че марихуаната е незаконно в Канада ( с изключения за медицински цели) , използването за развлечение се толерира и е по- често срещано явление в провинция, като в сравнение с повечето от останалата част на страната. В провинцията има водноелектрическа енергия и изобилие от вода и слънце - в допълнение към многото хълмове и гори. Идеална площ за отглеждане на канабис - направи . Индустрията генерира около 6,000 милиарда щатски долара годишно , и произвежда 40% от всички канадски канабис. Провинцията е също дома на активист на канабис и бизнесмен Марк Емери .Във Ванкувър , има няколко канабис кафенета , където се пуши канабис открито и лична употреба в целия град се толерира от местната полиция .
В САЩ употребата и търговията на марихуана е забранана на федерално ниво като изключение правят щатите Колорадо и Вашинктон, и и на местно ниво Портланд и Мейн. Притежанието на марихуана е декриминализирано в 14 щата и градовете Филаделфия и Детройт.

  Израелският професор Raphael Mechoulam изолира ТНС от канабис през 1964 г. (заедно с Yechiel Gaoni). Марихуана за медицински цели е разрешено в Израел от началото на 1990-те години за пациенти с рак и тези с болка , свързани с болести като Паркинсон , множествена склероза , болест на Крон , с хронична болка и посттравматично стресово разстройство . Пациентите могат да пушат, да пият или да го прилагат върху кожата като балсам . Броят на пациентите, които са оправомощени да използват марихуана в Израел през 2012 г. е около 10 000.

  Има осем държавни лаборатории за канабис в Израел , които го разпространяват за медицински цели при пациенти, които имат предписание от лекар , или чрез магазина на компанията , или в медицински център.
  Канабисът за развлекателни цели е незаконен, а дори и най-малките количества, могат да доведат до арест . До 15 г марихуана или хашиш ще се окажете с разпит в полицейското управление , но няма сериозни действия. Притежание над това количество ще доведе до установяване на полицейско досие и се третира като нелична употреба .През 2004 г. израелската армия започна да използва THC от на канабиса за експериментално лечение на посттравматично стресово разстройство на войници.

  В Северна Корея многобройни доклади и експерти твърдят, че канабисът не се третира като незаконен наркотик от правителството. Използването, продажбата и отглеждането на канабис изглежда е широко разпространена и се провежда открито без съдебно преследване.
  В Камбоджа докато е незаконен технически, употребата на канабис е широко разпространена сред хората и чужденците, посещаващи страната. Марихуаната може лесно да бъде закупен и пушена на обществени места без заплаха от арест. Много ресторанти "Хепи", намиращи се в Пном Пен, Сием Реап и Сиануквил публично предлагат храна, приготвена с марихуана или като гарнитура.

 Не само употребата, но и производството и търговията с марихуана вече са напълно законни занимания в Уругвай, които ще бъде контролирани от правителството. Камарата на депутатите в парламента приеха легализацията на канабиса, което трябва да бъде формализирано от Сената на южноамериканската страна.След завършване на процедурата Уругвай ще се превърне в първата страна в света, в която държавата ще контролира производството и търговията с наркотичното растение. на легализацията, събрали се пред законодателното събрание по време на вота.
Канабисът се продава и сега легално в страната, но държавата иска да наложи контрол върху бизнеса.

  В Китай канабисът като наркотик е незаконен, но е отглеждан заради семената и тревната маса и е познат с дълга медицинска история.
В Европа все по-често се наблюдават инициативи за декриминализация и разрешение за ползване на марихуаната за медицински цели.
В Чехия притеханието на до петнадесет грама за лична употреба или отглеждане на до пет растения е незначителна простъпка от 2010 г. Търговията все още остава незаконна. Популярна дестинация за пушачи. Медицинска употреба на канабис по лекарско предписание е законна и регулирана от 1 април 2013 година.

  В Португалия въпреки административно нарушение, няма никакви наказателни такси, ако количеството не е повече 25 грама за трева, 5 грама за хашиш и 2,5 гр за THC масло. През 2001 г. Португалия става първата страна в света, която декриминализира употребата на всички наркотици и започва да третира употребяващите наркотици, като болни хора, а не на престъпниците, въпреки че човек може да бъде арестуван или задължен към клинично лечение, ако бъдезаловен няколко пъти.

  В Холандия канабисът се продава легално само в coffeeshops.
В Швейцария канабисът е незаконен. Въпреки това, обикновено само минималното наказание е наложено.Федералният съвет се е ангажирал да осъществят промени, като за декриминализиране на лична употреба и притежание вече през 2001 г., и парламента е натоварен със задачата да представят конкретни подходи. Тъй като нищо не е излязло като предложение, решение за провеждане на референдум стартира през 2008 г., обаче неподкрепен от избирателите. Считано от 1 януари 2012 г., кантоните Во, Нюшател, Женева и Фрибург позволиха отглеждане и култивиране на до четири растения канабис на човек, в опит да ограничат незаконния трафик на улицата.

  Във Великобритания канабисът е категоризиран в клас B на наркотици (умерен риск). Политиките на правоприлагащите варират от окръг на окръг, но притежават по-малко от 3 грама е малко вероятно да доведе до нещо повече от обикновена конфискация и писмено предупреждение за първите две провинения. Медицински канабис се ограничава до синтетични канабиноиди като Набилон или спрей за уста от тинктура на цялото растение канабис. Друга марихуана, по медицинско предприсание може законно да бъде внесена от други страна от ЕС и консумирана. Отглеждането на повече от 9 растения обикновено се класифицират като култивиране с намерение за продажба.
Във Финландия има програма за медицинска марихуана, но много малко хора са одобрени. Както в повечето страни трябва дискретност и избягване на тютюнопушенето на обществени места.

  Франция има доста ентусиазиранa култура за homegrowing, но притежаването, продажбата и отглеждането все още е забранена от закона. Как точно това се прилага , зависи от кои конкретен правоприлагащ офицер запознае я с вас. Маригуаната е доста трудно да се намери във Франция и много от местните жители предпочитат да се предприеме пътуване до Холандия , вместо. Хашишът, от друга страна , е лесно достъпен. Местните хора го наричат "боклук " , а понякога и е това. Към юли 2013 г., някои форми на медицинска марихуана бяха правно регулирани.

В Ирландия през октомври 2013 г. Е представен на ирландското правителство проект за легализиране на канабис в страната. Въпреки че не се очаква да премине, законопроекта Cannabis Regulation Bill 2013 е първият по рода си в Ирландия.

  Германия има програма за медицинска марихуана, но на практика е много трудно да бъде одобрен пациент. Въпреки, че притежаването на канабис е незаконно, потреблението не е и правоприлагането не е строго. Все още е препоръчително да се упражнява на нормалното повишено внимание и да не се пуши на обществени места.
В Люксембург канабисът е незаконен, но притежава по-малки количества се наказва само с глоба. Туристите нямат никакви проблеми да намерят на гарите или в местния нощен живот.
В Хърватия притежанието на малки количества канабис като цяло се и се смята за престъпление, наказуемо с глоба.
  В Естония до 10 грама са считат количество за лично ползване и се наказват само с глоба. Марихуаната е сравнително скъпо удоволствие и не е много лесно да се намери. Най-добрите градове да изглеждат са Талин и Тарту.
В някои държави законово провинението да пушиш марихуана се претира по-сурово. Като например Албания(един от най-големите производители на канабис), Литва, Македония, Малта, Кипър, Босна и Херцеговина, Беларус, Узбекистан, Чили, Алжир, Сингапур. Малайзийското законодателство предвижда дори смъртно наказание за осъдените трафиканти на наркотици. Лицата, арестувани в притежание на 15 грама (1/2 унция) на хероин и 200 грама (седем унции) на марихуана се предполага по закон да бъде трафикът на наркотици.
  В съседна Гърция притежанието или използването на дори малки количества е незаконно. Лицата са задържани, макар и рядко осъден от съда. Правителството имаше инициатива да декриминализира употребата на наркотици през август 2011 г., но в крайна сметка законодателството не е променило изобщо.