Blogger Widgets

Легализираха марихуаната в Уругвай!
Уругвайските управници гласуваха закон, с който Уругвай стана първата страна в света, регулираща легален пазар на марихуана на своя територия. Сената на южноамериканската страна прие легализацията на производството и търговията на канабис.

В самия Уругвай употребата на марихуана е разрешена от 40 години насам. Според официалните данни, всекидневно марихуана пушат 18 700 души. Досега обаче държавата забраняваше отглеждането и продажбата на тази лека дрога.

Голяма част от уругвайците са скептично настроени към новия закон. Според анкетите, проведени преди гласуването в сената, 58 процента от уругвайските граждани са против, а 27 процента са за легализирането. Все пак управляващите се надяват легализацията да се бори по по-ефективен и мирен начин с незаконните наркокартели. Държавата ще се погрижи и да гарантира качеството на продукцията. Отглеждането и търговията с канабис ще се следи от комисия. Политиците се надяват, че по този начин на търговския пазар няма да попада нелегално отглеждана марихуана.

Гражданите на уругвай ще могат да си закупят до 40 грама от растението месечно. Продажбата на канабис ще започне в началото на 2014 година и ще бъде съпроводена с многобройни разяснителни кампании на правителството. Когато законът влезе в изпълнение уругвайците ще могат да отглеждат шест растения годишно в домовете си или колкото 480 гр и се сдружават и отгледат до 99 семки на година.

Законът забранява продажбата на марихуана на чужденци и малолетни.

Уругвай се утвърждава като държава с либерални нрави. В региона държавата държи челно място по разводи, инициирани от нежната половинка. Уругвайските законодателите пък през април 2013г. гласуваха за легализиране на еднополовите бракове, което включи Уругвай страна трета сред тези в Америките. Законопроектът, който допуска гейове и лесбийки чужденци да идват в Уругвай, за да се ожени, точно както хетеросексуалните двойки могат е получил подкрепата на 71 от 92-те членове на Камарата на депутатите.