Blogger Widgets

Марихуана - медицинска употреба


Сортовете марихуана чиста сатива, чиста индика и хибриди, които се състоят от сатива и индика, имат съвсем различни ползи, определени сортове могат да бъдат използвани за по-ефикасно лечение на определени заболявания. Индиката облекчава болката, главоболието и мигрената и успокоява мускулите. При Сативата се променя начина, по който мислите и разбирате неща, които преди не сте могли да си обясните, стимулира креативността, улеснява концентрирането, гони депресията.

THC (тетрахидроканабинол) е основният психоактивен компонент на Cannabis Sativa, отговорен за психичните промени. Инхалирането на канабиноиди предизвиква почти веднага въздействие върху централната нервна система. Оралното им приложение води до продължителни ефекти с 25-30% по-ниска ефективност от тази на инхалираната доза. ТНС бързо преминава кръвно-мозъчната бариера и като се концентрира в лимбичната система и сензомоторните структури на мозъка. Неговата концентрация в мозъка е от 3 до 6 пъти по-голяма отколкото в кръвта.
Канабиноидите се приемат основно под формата на хашиш, масло от хашиш или марихуана. Подобно на опиатите, които се свързват директно с рецепторите за ендорфините, към канабиноидните рецептори се свързва специфичната за тях молекула – анандамид. Анандамидът участва в регулацията на настроението, паметта, апетита, болката, когнитивността и емоциите. ТНС повишава също и освобождаването на допамин.


Канабисът, използван за медицински цели има няколко добре документирани благоприятни ефекти . Сред тях са облекчаване на гадене и повръщане , стимулация на глада при химиотерапия и пациенти със СПИН , понижава вътреочното налягане око ( доказано ефективен за лечение на глаукома ) , както и общите аналгетичен ефект ( болкоуспокояващо).
Конопът е считан за един от най-полезните растения в света. Конопените семена съдържат всички незаменими аминокиселини и ги прави идеален източник на протеин за вегани и суровоядци. Основните мастни киселини са в изобилие в конопените семена и идват в съотношение, което е много полезно за хората. Магнезий, желязо, калий и са в добро снабдяване заедно с фибри. Конопено семе е и антиоксидант, със съдържание на витамин E.
Конопеното масло се получава от растението чрез екстракция с разтворител, и съдържа канабиноидите присъстват в естественият цвет и листа. Разтворителят се изпаряват, за да остави след себе си много концентриран масло. Този продукт се консумира чрез пушене, изпарение, хранене или външно.